Aktualności


Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie

[23.04.2019]



Szanowni Konsumenci niezmiernie miło nam poinformować, że wyroby z OSM Nowy Dwór Gdański otrzymały Certyfikat Dziedzictwo Kulinarne Pomorskie

 
Pomysł na Europejską Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego zrodził się w 1995 roku. Pierwsze rozmowy i prace toczyły się w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm. Pierwsze regiony spoza Skandynawii zostały przyjęte w poczet członków trzy lata później.

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK) została zapoczątkowana, aby ułatwić konsumentom oraz turystom na terenie Europy dostęp do lokalnej i regionalnej żywności wysokiej jakości. Podstawowa zasada, którą kierują się Szwedzi – twórcy ESRDK, to ścisły związek wyrobu z regionem. Produkt lub potrawa musi się opierać na surowcach uzyskanych lokalnie i/lub tradycjach kulinarnych.

Koncepcję Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego realizuje w chwili obecnej  46 regionów z 13 krajów.

 

 www.culinary-heritage.com

 

dziecictwo

Bookmark and Share

‹ cofnij